AnnieL

Här får ni följa mig och min sambos resa från det att vi träffades för första gången i Turkiet, förlovade oss till det att han flyttade hit till Sverige 2015. Här handlar det om allt möjligt från kulturkrockar, matlagning, resorna tillbaka till Turkiet och planer inför framtiden. helt enkelt en turkietblogg blandat med en svenskblogg.

Äntligen helg du är så välkommen

Publicerad 2016-02-27 13:47:52 i Vårt liv i Sverige,

Denna helgen är så välkommen efter att jag i veckan har slitit som en galning med främst saker för Kadirs skull. 

Vi har efter en månads praktik för Kadir på en pizzeria i stan har vi äntligen lyckats byta praktik åt honom och det känns bara så skönt. En pizzeria där han bara får prata kurdiska/turkiska och där min känsla är att de mest är ute efter gratis arbetskraft. 

Kadir vill inte leva som pizzabagare hela sitt liv det har aldrig varit hans mål men självklart tackade han ja till platsen på pizzerian när de erbjöd honom en plats för att de är tråkigt att bara ligga hemma om dagarna när skola endast är på förmiddagarna. Kadir har ställt upp mycket och hoppat in extra utan en kr i ersättning även om han bara har praktik så har pizzerian dragit nytta av honom. Därför har jag känt att det där kommer inte bli bra även om Kadir känner att han ogärna säger nej jämte emot sina landsmän. 

Så med Kadirs medgivande fick jag skicka ut lite ansökningar till höger och vänster i hopp om att hitta något annat. Snabbare än vad jag trodde så fick vi svar från en Ica butik ca två mil utanför stan som gärna ville träffa Kadir för en intervju. Så vi bokade tid åkte ditt och träffades. Det jag hade skrivit i mailen var först och främst om instegsjobb och förklarat vad det innebär. Efter intervjun blev det tyst ett tag men nu i veckan har det blivit många mail mellan mig (för jag blir den svensk skrivande förmedlaren) chefen på Ica och Kadirs handledare på arbetsförmedlingen. Där vi kommit fram till att eftersom Kadirs svenska inte är så utvecklad ännu så är det bäst att börja med praktik på Ica för Kadirs  del för att han ska få lära sig arbetet på Ica och chefen där ska kunna se att svenskan går framåt. Därefter kan det kanske bli aktuellt med instegsjobb. 

Anledningen att det har blivit så många mail och att jag slitit som en tok med detta är att det måste gå snabbt nu att få igång denna praktiken. För inom handeln får du inte göra praktik under sommaren enligt Kadirs handledare på arbetsförmedlingen och ska han då hinna med tre månader innan sommaren måsten praktiken komma igång NU! 

Så på måndag är det dags. Och känslan är bara så skön. Äntligen en seriös arbetsplats där han kommer få ett schema, ingen som begär att han ska jobba till 22 varje dag i vecka eller alla lördagar och söndagar. Desutom tror vi båda att det kommer bli mycket lättare för Kadir att förstå svenskan nu när han kommer till en arbetsplats där svenskan är det naturliga språket. 

Det här med taktkänslan

Publicerad 2016-02-24 10:16:25 i Min vardag,

Kadir har otaliga gånger försökt att lära mig bara basen i den turkiska dansen. Men jag tror att jag är ett totalt hopplöst fall då jag verkligen inte har ens en liten uns av taktkänsla i min kropp. Jag kan inte kombinera att mina fötter ska röra sig i ett vist mönster samtidigt som jag ska hålla reda på mina händer. 
 
Min fasa är vårt nån gång framtida bröllop där jag kommer förväntas dansa. Min nuvarande plan för att överleva en sådan grej är att se till att min klänning är så pass lång att den täcker en bit av fötterna så ingen behöver lägga märke till mitt urkassa fotarbete.
 
Under våran förlovningsfest försökte jag hålla mig undan dansen men tillslut gick det inte längre och då hade jag tur att min klänning var så pass stor/fluffig/enorm som den var (för ni mins väl den?) för den täckte mina fötter och då behövde jag bara hålla reda på mina händer. Och jag kan säga att alla tyckte jag dansade helt okej men jag kan lova att ingen tyckt det om jag istället hade varit klädd i jeans eller en kortare klänning.
 
Så finns det fler där ute som är som mig, skräckslagen för att dansa och helt utan taktkänsla, går det att lära sig?
 
 

Om

Min profilbild

Annie

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela