AnnieL

Här får ni följa mig och min sambos resa från det att vi träffades för första gången i Turkiet, förlovade oss till det att han flyttade hit till Sverige 2015. Här handlar det om allt möjligt från kulturkrockar, matlagning, resorna tillbaka till Turkiet och planer inför framtiden. helt enkelt en turkietblogg blandat med en svenskblogg.

Jag svarar

Publicerad 2016-01-05 18:19:15 i Annie svarar,

 Fick denna kommentaren för ett par dagar sedan och tänkte att jag svara på frågorna i ett inlägg då det var intressanta frågeställningar. Ni andra läsare som känner för det kan väl gärna dela med er av era erfarenheter kring dessa frågeställningar för det är så intressant och se hur andra har det och ser på detta. 
 

Hej och vad roligt att du hittade just till min blogg :)

Jag tycker precis som att främlingsfientligheten har ökar lavinartat i Sverige och att det på många ställen jag både hör och läser hur illa människor tycker om just andra människor. Samtidigt som jag tror att Kadir och jag lever i en väldigt skyddad verkstad för det är aldrig någon som har sagt något till oss direkt och pratas det så görs det bakom våra ryggar men det skulle det gjort även om Kadir varit svensk.

Jag vet att i Karlskrona där vi bor dugga det tätt bland de som stödjer SD och ännu tätare finns SD:s väljare i det lilla samhälle min mamma och pappa bor. Jag tror aldrig Kadir har behövt uppleva svenskarnas främlingsfientlighet ännu (tack och lov) och vi tar mer än gärna emot frågor istället för att folk ska gå runt och tro andra saker om honom eller oss som inte stämmer. Jag är inte sen att berätta för nya människor jag träffar, vänner, kollegor och så vidare att jag lever med en man från turkiet. Har de då frågor så bruka de komma då av rent intresse och när ändå frågorna kommer kan jag passa på att slå hål på lite myter när jag svarar på frågorna. Så som att Kadir får inte en enda kr av någon mer än mig när han kommer till Sverige. Han får inte ett jobb serverat på silverfat utan får slita häcken av sig för att hitta en arbetsplats som vill ta emot honom som nyinflyttad.

Sedan har jag en underbar familj och fantastiska vänner som inte ser Kadir som något annat än min sambo och fästman.

Huruvida jag har behövt försvara att jag lever med en muslim de tillfällen är så få att jag tror inte att jag kommer ihåg ett enda. Vilket såklart är skönt för att hela tiden försvara något jag själv tror på kan bli jobbigt i längden. Men återigen har jag fantastiska människor i mitt liv där jag tror oden ”bara du är lycklig så är jag också det” har en stor innebörd hos dem flesta.

Och hur Kadirs familj tar det att det blev just jag en liten svensk tjej som blev den där tjejen han tog hem för första gången för att ”visa upp för mamma” kunde inte ha gått bättre. Första gången jag träffade Kadirs mamma möte hon mig med ett stort leende och en stor puss på varje kind. Kadirs familj är inte så traditionella av sig gällande muslimska traditioner. Jag och Kadir har till exempel från första början alltid fått dela sovrum med varandra och ingen tittar konstigt på oss om vi sitter tätt ihopkrupna i soffan. Kadirs pappa är inte närvarande i hans eller hans bröders liv och jag kan säga att jag vet inte om han hade varit närvarande om saker sett annorlunda ut.

Sedan har Kadir en stor släkt och det är klart att jag inte kan vara omtyckt av alla. Kadir har släktingar som han själv säger att han inte gillar och som familjen inte heller umgås med som tycker allt är galenskap. Kadir menar att det handlar om avundsjuka, att många av dessa släktingar har ont om pengar och då blir avundsjuka att Kadir nu lever ett liv i Sverige.   Farmor turk som vi inte träffat denna omgången då vi är nere och familjen inte längre prata med hon kunde vara riktigt påfrestande i frågan om ”när ska Annie bli muslim?”.

Detta är en fråga som ingen annan har uttryckt och jag vet att den frågan inte behövs ställas av andra för de gillar mig precis som jag är just nu. Kadir säger att jag är mer än väl omtyckt av släkten som är viktig för oss och med viktig menar han hans mormor och morfar, närmsta kusiner och mostrar, fastrar, morbröder och farbröder.

Och Kadir behöver inte berätta för mig att jag är omtyckt av dessa människor för även om vi inte pratar samma språk så visar de så tydligt att de tycker om mig av hela sitt hjärta. Det är svårt att förklara på ett bra sätt men jag har alltid känt mig välkommen i Kadirs familj. Det enda problemet vi egentligen har är väl att vi inte pratar samma språk. För jag hade så gärna velat kunna pratar med Kadirs mamma utan att Kadir behöver sitta bredvid för att översätta. Och Kadirs mormor hon är så söt för hon skiter fullständigt i att jag inte förstår och babbla på som en galning och sedan är jag tvungen att stirra på Kadir för att kunna få en liten hint om vad det var hon precis sa.

Så även här är orden ”bara du är lycklig så är vi med det” viktiga och jag önskar så att fler människor här i världen kunde känna så för andra människor. För det är så viktigt att se människan bakom alla fasader så som hudfärg, religion, traditioner och massa annat trams som mänskligheten har kommit på skulle vara själ till att tycka illa om en annan människa.  

Kommentarer

Postat av: Marie

Publicerad 2016-01-06 14:37:47

Tack för ett bra svar!

Tänk om fler människor kunde se människan och inte haka upp sig på vilket ursprung eller religion man har!

Postat av: Marie

Publicerad 2016-01-06 14:46:31

Kan tillägga att jag känner svenskor gifta med muslimer, ingen har konverterat och deras män är mer eller mindre religiösa. En del lever ungefär som du och Kadir, andra kan ha ett mer "strikt" förhållande där kvinnan kanske kan anses som hårt hållen.

Jag känner också familjer där båda är muslimer, även där varierar det hur praktiserande man är. De flesta vill ju leva resten av sitt liv i Sverige och jobbar och kämpar på.


Svar: Ja jag tror det är väldigt individ anpassat hur man lever i sina relationer och alla relationer är nog olika fast ändå lika på många sätt och jag hoppas bara att alla är lyckliga hur de väljer att leva sina liv.
Men så länge man kämpar och vill så tror jag man kan komma väldigt långt :)
Annie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annie

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela